Auto inspecteren voor aankoop

Als je een nieuwe auto gaat kopen, wil je natuurlijk dat hij is werkelijkheid precies zo is als via de advertentie. Het laatste wat je wilt, is voor onverwachtse verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om de auto in zijn geheel te inspecteren, voordat je hem aanschaft. Het is verstandig om eerst een kentekencheck uit te voeren. Daardoor weet je of de auto verstandig is om aan te schaffen. Is dit allemaal in orde, dan kun je de auto inspecteren op eventuele andere schade Dit kun je natuurlijk laten doen door een auto inspecteur, maar je kunt ook het heft in eigen handen nemen en de auto zelf inspecteren.

De buitenkant
Het eerste wat op het oog valt is de buitenkant van het voertuig. Hiermee moet je natuurlijk indruk maken en hoort er daarom tip top uit te zien. Ga eerst het volledige voertuig af en controleer op roestplekken, kleurverschillen en andere beschadigingen. Vervolgens kun je doorgaan naar de deuren. Ga na of de deuren soepel open en dicht gaan en check dit ook bij de hendels en de rest van de klepjes. Vergeet vooral de achterklep niet. Check vervolgens de ramen op barsten en helderheid en natuurlijk of ze soepel open en dicht gaan. Ook de lampjes en de banden zijn handig om te controleren. Gaan de lampjes aan en is het profiel nog in de banden nog genoeg zichtbaar? Dan zit je goed.

De binnenkant
Naast de buitenkant, is de binnenkant van de auto natuurlijk ook erg belangrijk. Hier moet je het tijdens het rijden mee doen en is daarom handig om te controleren. Start met het controleren van alle onderdelen van het auto interieur. Denk hierbij aan de airco, sloten, radio, verwarming en dashboardverlichting. Test ook de ruitenwissers en zijn vloeistof op werken. Met de kentekencheck krijg je inzicht in de kilometerstand en bouwjaar van het voertuig. Check dit bij de auto zelf ook nog even na, zodat je zeker weet dat de informatie klopt. Ook is het ontzettend belangrijk om te controleren of de auto overal droog en schimmelvrij is.

Het motorblok
Als laatste moet je het motorblok van de auto nog nagaan. Ook hier moet je de gegevens van de kentekencheck weer vergelijken met de werkelijke gegevens. Controleer ook of het motorblok schoon en roestvrij is en of de kabels er netjes bijliggen. Verder moet je kijken of de olie in de tank nog transparant genoeg is en of de radiatorvloeistof voldoende en helder is. Heb je alles gecheckt en is het naar jouw verwachtingen? Dan ben je klaar om de auto veilig te kopen.

Scroll naar boven