Auto theorie examen. Wat mag je verwachten?

Het behalen van je rijbewijs bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Het praktijkgedeelte zijn de rijlessen waarbij je onder begeleiding zelf achter het stuur zit. Het theorie examen bestaat uit 65 vragen. De een behaalt het theorie examen zonder moeite in een keer, terwijl dat anderen meerdere keren deel moeten nemen voordat ze slagen. Uiteraard heeft niemand hier zin in. Het kost extra tijd en geld. In dit artikel vertellen we jou precies wat je mag verwachten van het theorie examen, zodat je goed voorbereid bent.

Gevaarherkenning en verkeersregels

Het theorie examen bestaat uit twee onderdelen namelijk gevaarherkenning en verkeersregels- en inzichten. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen waarvan je er 12 fout mag hebben en het tweede onderdeel bestaat uit 40 vragen waarvan je er maar 5 fout mag hebben. De meeste deelnemers hebben meer moeite met gevaarherkenning, omdat dit niet altijd goed te leren is. De verkeersregels zijn daarentegen eenvoudig te leren. Door deze goed te leren kun je fouten voorkomen.

Wat moet je meenemen?

Er zijn verschillenden dingen die je niet mag vergeten wanneer je gaat deelnemen aan het theorie examen. Hieronder vind je een lijstje met dingen die je niet mag vergeten:

  • een geldig identiteitsbewijs (ID kaart of paspoort)
  • Reserveringsnummer: deze vind je in de bevestigingsmail op de website van het CBR. Ook kun je hem vinden door in te loggen op de website van het CBR.

Auto theorie examen oefenen

Om beter inzicht te krijgen is het handig om al een aantal autorijlessen gevolgd te hebben. Tijdens het autorijden krijg je beter inzicht hoe je in bepaalde situaties moet handelen. Een andere manier om meer inzicht te krijgen is door een aantal lessen op de rijsimulator te volgen. De meeste rijscholen beschikken over deze technologie. De verkeersregels en borden leer je door oefentoetsen te volgen op het internet. Neem eens een kijkje op theorie examen oefenen. Hier kun je gratis of tegen betaling deelnemen aan oefentoetsen. Het voordeel is dat hier dezelfde vragen gesteld worden die je ook tijdens je examen krijgt (of soortgelijke vragen).

De theoretische kennis van het autorijden gaat uit van een basale kennis van de verkeersregels. Verder wordt eigenlijk alles opnieuw behandeld, omdat verkeersregels voor de auto nu net wat uitgebreider en specifieker zijn. Het is dan ook een wat relatief gevaarlijkere omgeving dan wanneer je als voetganger de weg op gaat. Daar zijn de voetpaden en stoplichten er om je op afstand te houden van de auto’s. Wanneer je op de snelweg rijdt met honderddertig kilometer per uur kan een botsing nog wel eens naar aflopen. Daarom is het cruciaal dat je zo goed mogelijk met de verkeersregels om weet te gaan. En de theoretische examens die bij het halen van je rijbewijs horen kunnen hierbij helpen.

Er zijn in Nederland heel wat verkeersregels van kracht, en het is dan ook belangrijk dat iedereen deze zo goed en wel mogelijk na kan leven. Zeker in situaties waar de uiteindelijke uitkomst wellicht wat lastig in te schatten is, moet men terug vallen op de verkeersregels die iedereen van zijn of haar veiligheid kunnen verzekeren. Daarom zijn visuele vragen op dit gebied juist zo belangrijk. Ze kunnen uitwijzen of je niet alleen de verkeersregels kent maar ook of je ze binnen aanzienlijke korte tijd kunt toepassen. In een dagcursus theorie zal een instructeur op deze manier door vragen heen lopen. Zo ben je er zeker van dat je ook dat aspect van het theorie examen op juiste wijze beheerst.

Maar dit maakt het dan ook meteen het meest pittige onderdeel. Denk er maar eens over na; ergens praktisch mee bezig zijn is voor veel mensen de manier om iets snel en gemakkelijk onder de vingers te krijgen. Theorie kennis op doen vraagt veel van je discipline en toewijding aan boeken om alle feitjes erin te krijgen. Je zult je vast de dagen nog wel herinneren dat je voor school aan het studeren was en dagen over woordjes en feiten gebogen zat om alles goed en wel in je hoofd te krijgen. Dit is eigenlijk bij het leren voor je theorie examen auto rijden hetzelfde, wat het voor veel mensen een behoorlijk pittige opgave maakt. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen, en wel in de vorm van dag cursussen. Een spoedcursus als deze kunnen precies zijn wat je nodig hebt. Zonder dat je het misschien door hebt.

Scroll naar boven