Vergelijk en bespaar
Als je dan eindelijk de beste auto hebt uitgezocht en gekocht, wil je natuurlijk dat deze goed verzekerd is. Dus kom je voor de volgende keuze te staan, welke autoverzekering past het beste bij jou en jouw auto? Je hebt heel veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Al die verschillende maatschappijen, hebben zelf ook nog allemaal verschillende verzekeringen. Binnen die verzekeringen heb je ook weer verschillende opties. Keuzes genoeg.
Verschillende elementen
De hoogte van de premie van je autoverzekering, wordt bepaald door verschillende elementen. Het type auto dat je rijdt is een van die elementen. Zo zijn auto’s die duur zijn, vaak ook duur in de verzekering en auto’s die vaker gestolen worden, zijn vaak ook duurder in de verzekering. De plaats waar je woont, is ook een element. Als je in een criminele buurt woont, is de kans op beschadiging of diefstal van je auto groter en daardoor is de premie van je autoverzekering ook hoger. Wat ook meetelt is het aantal schadevrije jaren dat je gereden hebt. Als je veel schadevrije jaren hebt, is de kans dat je schade rijdt kleiner en is je premie ook lager. Je leeftijd is ook van belang. Jongeren hebben vaak minder rijervaring en rijden vaak roekelozer dan oudere mensen. Daarom betalen jongeren een hogere premie.
Betreden op eigen risico
Het soort verzekering die je afsluit hangt ook af van de hoogte van je premie. Als je een allrisk verzekering neemt, is je premie fors hoger dan als je een gewone WA verzekering neemt. Een WA verzekering, verzekerd alleen schade die je bij de andere partij hebt veroorzaakt. Een allrisk verzekering verzekerd alles, ook schade die je zelf veroorzaakt heb. Je hebt ook nog een tussenvorm, een WA-plus verzekering. Dat verzekert schade die je bij een ander veroorzaakt, diefstal, inbraak, brand- en stormschade.
De hoogte van je eigen risico telt ook mee in hoe duur je verzekering wordt. Als je een hoog eigen risico heb is je premie lager, maar als je dan schade rijdt, moet je eerst je eigen risico betalen. Dit kan dan oplopen tot wel 1000 euro. Echter, als je er zeker van bent dat je geen schade gaat rijden, is een hoog eigen risico verstandig. Je kunt er ook juist voor kiezen om een laag eigen risico te nemen. Dan hoef je vaak niks of weinig te betalen als je schade rijdt.
Kijk en vergelijk
Om een beetje de weg te vinden tussen al deze opties, zijn er op het internet heel veel autoverzekering-vergelijkers. Deze websites, zetten alle verzekeraars op een rijtje en laten zien wat er bij de verzekering zit inbegrepen en wat je eigen risico is. Ook kun je doormiddel van een filter verzekeraars eruit halen en de keuze voor een hoog of een laag eigen risico instellen. Hierdoor neem je altijd de verzekering die voor jouw keuzes het goedkoopste is. Het is verstandig om bij deze vergelijkingswebsite goed opletten of ze wel onafhankelijk zijn. Er zijn namelijk heel veel vergelijkingswebsites die niet onafhankelijk zijn, maar in bezit van een verzekeringsmaatschappij. Hierdoor komt altijd dezelfde verzekeraar als goedkoopste uit de test.
100% onafhankelijk
Er zijn gelukkig ook genoeg websites die wel 100% onafhankelijk zijn. Enkele voorbeelden zijn de website van de consumentenbond en de website Pricewise.nl. Deze websites werken op een andere manier. Ze worden niet betaald door een verzekeraar, die daarna bepaald hoe ze op de website terecht willen komen. Ze krijgen van de verzekeraar een provisie over de afgesloten verzekering. Deze provisie kan eenmalig zijn of doorlopend. Vaak hebben vergelijkingswebsites een samenwerking met verzekeraars waardoor ze je extra korting kunnen geven als je via de vergelijkingswebsite je verzekering afsluit. Vergelijkingswebsites helpen je ook vaak met het overstappen zodat je niet tegen nare onverwachte dingen loopt.