Fiscus haalt miljoenen binnen bij controle leaseauto’s

De Belastingdienst verwacht tientallen miljoenen euro’s aan naheffingen en boetes binnen te halen bij autorijders die privéritjes maken met de auto van de zaak. Controle van een eerste groep van 5500 automobilisten leverde al 5,7 miljoen euro op.

Dat heeft de Belastingdienst maandag laten weten in reactie op een artikel in het AD. Vorig jaar kondigde de fiscus al aan strenger te gaan controleren onder de 200.000 autorijders die hadden aangegeven minder dan 500 kilometer voor zichzelf te rijden in een auto van de zaak. Met flitsauto’s legden de controleurs de privéritjes vast.

Van de eerste groep van 5500 automobilisten kreeg 17 procent te maken met een boete en een naheffing. Van leaserijders die onder de grens van 500 kilometer blijven, houdt de werkgever minder loonheffing in. De Belastingdienst noemt het opvallend dat onder autorijders met verkeersboetes het aantal sjoemelaars nog veel hoger ligt: 40 procent jokte over het privégebruik.

Vorig jaar kondigde de fiscus al aan de flitsauto’s af te sturen op mensen die beweerden niet zoveel pretritjes te maken in hun leaseauto, nadat uit een steekproef was gebleken dat 30 procent van deze verklaringen niet klopte.

De controleurs leggen bij bijvoorbeeld grensovergangen en in het weekeinde het rijgedrag vast. Aan de hand van een rittenregistratie mag de betrapte automobilist dan alsnog aantonen niet de fout te zijn ingegaan.
(c) ANP – Bron: nu.nl

Scroll naar boven