Op zoek naar een nieuwe auto? Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden is het vermogen van de motor in je auto. Ben je een rustige rijder en heb je geen vermogen nodig voor het trekken van bijvoorbeeld een caravan, zware aanhanger of boottrailer? Dan hoeft je nieuwe auto niet per se te beschikken over een krachtige motor. Maar hoe groot is het verschil qua snelheid en trekvermogen in de praktijk? Dat leggen we graag aan je uit.
Motorvermogen in praktijk
Een voorbeeld van een auto met weinig vermogen is een standaard Volkswagen Polo. Deze beschikt namelijk over een 3-cilindermotor met slechts 75 pk. Met deze lichte motor is de auto niet in staat om een zware aanhanger te trekken of om snel op te trekken. Een sprint van 0 naar 100 kost namelijk bijna 15 seconden. Het maximale trekgewicht voor deze auto betreft 800 kg. Kies je voor een sportieve uitvoering van de Polo, de Polo GTI, dan beschikt je auto over aanzienlijk meer vermogen. Deze uitvoering heeft namelijk een 200 pk sterke 4-cilindermotor voorzien van een turbo. Dankzij deze krachtige motor duurt een 0-100 sprint slechts 7 seconden, wat een behoorlijk verschil is ten opzichte van het instapmodel. Ook het maximale trekgewicht van deze uitvoering is aanzienlijk meer te weten 1.200 kg.
Motorvermogen in kW of PK
Het vermogen van een motor wordt doorgaans uitgedrukt in PK. Echter kan het zijn dat de aanbieder van een nieuwe of gebruikte auto het vermogen uitdrukt in kW. Dit is een eenheid die je misschien minder vaak hoort. Ook de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de RDW, maakt veel gebruik van de kW als meeteenheid. Gelukkig zijn er online eenvoudige tools te vinden waarmee dit kan worden omgezet. Een voorbeeld hiervan is de kW naar PK calculator op kWnaarPK.eu.